20
март
2024
Тамақтанудың сапалық мониторингі
Тамақтанудың сапалық мониторингі
Тамақтану сапасын бақылау мониторингі бойынша есеп 2024 жыл,наурыз/
«Общеобразовательная школа №203 КММ бойынша
Питаниедың сапасына мониторинг жүргізуін тексерудің қорытындысы 2023-2024 оқу жылы наурыз айы
2017 жылғы 16 тамыздағы №611 бұйрығымен бекітілген «Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық –эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларының 7-тарауына сәйкес жүзеге асырылуын қадағалау негізінде 2024 жылдың наурыз айының 15 күні мектеп асханасының жұмысы тексерілді. Тексерудегі мақсат – тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына, 1-4 бастауыш сынып оқушыларының және ХӘОТ санатындағы 5-11 сыныптардың – 24 оқушысы жалпыға бірдей білім беру қорының қаражатынан тегін ыстық тамақпен қамтылуына, білім беру ұйымындағы қоғамдық
тамақтану обьектілеріне қойылатын талаптардың қамтамасыз етілуіне мониторинг жүргізу.
Тексеру жүргізгендер:
• Р. Дайрбаева – комиссия төрайымы;Комиссия мүшелері:
• А. Мусапирова – тәрбие ісі жөніндегі директордың орынбасары;
• Х. Баратов – Қамқоршылық кеңестің төрағасы
• У. Каинбаева – ата-аналар қауымдастығы өкілі;
• А. Пернебекова – әлеуметтік педагог;
• Г. Тоймағанбетова – медбике;
• Х. Абдрахманова – асхана меңгерушісі;
• К. Скакова – кәсіподақ төрайымы.
Тексеру барысында басшылыққа алынған критерийлер:
1. Мектептегі МАӘК алуға құқығы бар отбасы, АӘК алмайтын, жан басына шаққанда орташа табысы ең төменгі күнкөріс деңгейінен төмен отбасылардан шыққан балалардың бекітілген кестеге сәйкес тамақтануы.
2. Жалпыға міндетті оқу қорынан берілетін бір реттік ыстық тамақты беру туралы
3. Мектеп асханасының талапқа сай жұмыс жасауы, тамақтың бекітілген ас мәзірі бойынша әзірленуі, балалардың бекітілген тамақтану кестесі бойынша асханада тамақтануы, санитариялық талаптарды сақтауы
4. Ұсыныс, шағым дәптері тексерілуі.
5. Тамақ ішетін ыдыстардың тазалығы мен қолданылуы.
Тексеру нәтижесі төмендегідей болды:
1-4 сынып оқушыларының саны – 415; мемлекеттік атаулы көмек алуға құқығы бар отбасынан шыққан балалар, жан басына шаққандағы орташа табысы ең төменгі күнкөріс деңгейінен төмен мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алмайтын отбасылардан шыққан және жетім балалар санаты бойынша тамақтанатын оқушы саны 5-11 сыныптарда – 24, тексеру кезіндегі ас мәзірі: «Дәруменді салат, Ет фрикаделькалары (сиыр еті), Гарнир-картоп пюресі, Кептірілген жеміс қоспасының компоты». Бұл күні оқушыларға берілетін тамақ бекітілген ас мәзіріне сәйкес әзірленген. Бекітілген мәзір бойынша дайын ас көлемінің тамақ әзірлеуге азықтардың дұрыс салынуы мен дайын ас шығымы өз деңгейінде. Тәуліктік сынама алу мен сақталу қамтамасыз етілген. Сондай-ақ мектеп асханасындағы азық-түліктердің сапасын және ас мәзірінің дәмдік сапасын бақылауына бракераж комиссия мүшелері құрылған. Бракераж комиссия мүшелері азық-түліктердің сапасын тексеріп қабылдайды және тамақтың сапасын, санитарлық талаптарға сай болуын қадағалайды. Тексеріс барысында анықталғаны асханадағы азық-түліктердің сақталу мерзімін растайтын
сертификаттары бар. Аспаздардың сырт киімдері санитарлық – гигиеналық талапқа сай.
Асханада дұрыс тамақтануға байланысты стендтер ілінген, асханаға кіреберісте және тамақтану орнында қол жууға арналған жағдайлар, келушілердің қолын өңдеуге арналған тері антисептигімен өңдеуге арналған дозатор, жеке қағаз сүлгілер, қақпағын ашуға арналған аяқ педалі бар қоқыс контейнерлер бар, олар қолжетімді жерде орналасқан, бөгде адамдардың келуніне рұқсат жоқтығы ескертілді. Күнделікті және апталық ас мәзірі салыстырмалы түрде тексерілді. Тамақ ішетін ыдыстары сынбаған, таза.
Мектеп асханасында уақытылы тамақ әзірленген. Комиссия асхана жұмысын жан – жақты тексеріп, төмендегідей қаулы шығарды:
Қаулы:
1.Питаниедың сапасы қанағаттанарлық деңгейде.
2. .Жалпыға міндетті оқу қорынан берілетін бір реттік ыстық тамақ брокераж комиссиясының қадағалануымен берілді
3.Асхана қызметкерлері санитарлық - гигиеналық нормаларды сақтайды.
Ұсыныс:
1. Мектеп оқушыларының тамақтану барысы сынып жетекшілер тарапынан күнбе – күн қадағалансын.
2. Тиым салынған заттарды сатуға тиым салынсын.
3. Асханада тамақтану обьектілеріне қойылатын талаптардың сақталуын комиссия мүшелері тарапынан үнемі бақылансын
Тамақтану сапасын бақылау мониторингі бойынша есеп 2024 жыл,наурыз/
«Общеобразовательная школа №203 КММ бойынша
Питаниедың сапасына мониторинг жүргізуін тексерудің қорытындысы 2023-2024 оқу жылы наурыз айы
2017 жылғы 16 тамыздағы №611 бұйрығымен бекітілген «Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық –эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларының 7-тарауына сәйкес жүзеге асырылуын қадағалау негізінде 2024 жылдың наурыз айының 15 күні мектеп асханасының жұмысы тексерілді. Тексерудегі мақсат – тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына, 1-4 бастауыш сынып оқушыларының және ХӘОТ санатындағы 5-11 сыныптардың – 24 оқушысы жалпыға бірдей білім беру қорының қаражатынан тегін ыстық тамақпен қамтылуына, білім беру ұйымындағы қоғамдық
тамақтану обьектілеріне қойылатын талаптардың қамтамасыз етілуіне мониторинг жүргізу.
Тексеру жүргізгендер:
• Р. Дайрбаева – комиссия төрайымы;Комиссия мүшелері:
• А. Мусапирова – тәрбие ісі жөніндегі директордың орынбасары;
• Х. Баратов – Қамқоршылық кеңестің төрағасы
• У. Каинбаева – ата-аналар қауымдастығы өкілі;
• А. Пернебекова – әлеуметтік педагог;
• Г. Тоймағанбетова – медбике;
• Х. Абдрахманова – асхана меңгерушісі;
• К. Скакова – кәсіподақ төрайымы.
Тексеру барысында басшылыққа алынған критерийлер:
1. Мектептегі МАӘК алуға құқығы бар отбасы, АӘК алмайтын, жан басына шаққанда орташа табысы ең төменгі күнкөріс деңгейінен төмен отбасылардан шыққан балалардың бекітілген кестеге сәйкес тамақтануы.
2. Жалпыға міндетті оқу қорынан берілетін бір реттік ыстық тамақты беру туралы
3. Мектеп асханасының талапқа сай жұмыс жасауы, тамақтың бекітілген ас мәзірі бойынша әзірленуі, балалардың бекітілген тамақтану кестесі бойынша асханада тамақтануы, санитариялық талаптарды сақтауы
4. Ұсыныс, шағым дәптері тексерілуі.
5. Тамақ ішетін ыдыстардың тазалығы мен қолданылуы.
Тексеру нәтижесі төмендегідей болды:
1-4 сынып оқушыларының саны – 415; мемлекеттік атаулы көмек алуға құқығы бар отбасынан шыққан балалар, жан басына шаққандағы орташа табысы ең төменгі күнкөріс деңгейінен төмен мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алмайтын отбасылардан шыққан және жетім балалар санаты бойынша тамақтанатын оқушы саны 5-11 сыныптарда – 24, тексеру кезіндегі ас мәзірі: «Дәруменді салат, Ет фрикаделькалары (сиыр еті), Гарнир-картоп пюресі, Кептірілген жеміс қоспасының компоты». Бұл күні оқушыларға берілетін тамақ бекітілген ас мәзіріне сәйкес әзірленген. Бекітілген мәзір бойынша дайын ас көлемінің тамақ әзірлеуге азықтардың дұрыс салынуы мен дайын ас шығымы өз деңгейінде. Тәуліктік сынама алу мен сақталу қамтамасыз етілген. Сондай-ақ мектеп асханасындағы азық-түліктердің сапасын және ас мәзірінің дәмдік сапасын бақылауына бракераж комиссия мүшелері құрылған. Бракераж комиссия мүшелері азық-түліктердің сапасын тексеріп қабылдайды және тамақтың сапасын, санитарлық талаптарға сай болуын қадағалайды. Тексеріс барысында анықталғаны асханадағы азық-түліктердің сақталу мерзімін растайтын
сертификаттары бар. Аспаздардың сырт киімдері санитарлық – гигиеналық талапқа сай.
Асханада дұрыс тамақтануға байланысты стендтер ілінген, асханаға кіреберісте және тамақтану орнында қол жууға арналған жағдайлар, келушілердің қолын өңдеуге арналған тері антисептигімен өңдеуге арналған дозатор, жеке қағаз сүлгілер, қақпағын ашуға арналған аяқ педалі бар қоқыс контейнерлер бар, олар қолжетімді жерде орналасқан, бөгде адамдардың келуніне рұқсат жоқтығы ескертілді. Күнделікті және апталық ас мәзірі салыстырмалы түрде тексерілді. Тамақ ішетін ыдыстары сынбаған, таза.
Мектеп асханасында уақытылы тамақ әзірленген. Комиссия асхана жұмысын жан – жақты тексеріп, төмендегідей қаулы шығарды:
Қаулы:
1.Питаниедың сапасы қанағаттанарлық деңгейде.
2. .Жалпыға міндетті оқу қорынан берілетін бір реттік ыстық тамақ брокераж комиссиясының қадағалануымен берілді
3.Асхана қызметкерлері санитарлық - гигиеналық нормаларды сақтайды.
Ұсыныс:
1. Мектеп оқушыларының тамақтану барысы сынып жетекшілер тарапынан күнбе – күн қадағалансын.
2. Тиым салынған заттарды сатуға тиым салынсын.
3. Асханада тамақтану обьектілеріне қойылатын талаптардың сақталуын комиссия мүшелері тарапынан үнемі бақылансын
